duminică, 12 ianuarie 2014

Citizen - Youth (cronica)


Deși de obicei ascult trupe care au țipete, grohăieli sau breakdown-uri, Citizen a fost o surpriză plăcută pentru mine. Trupa abordează rockul alternativ, însă muzica lor cuprinde influențe importante din grunge, post-hardcore și chiar pop-punk. Ceea ce m-a atras la această formație a fost faptul că este foarte tristă. Instrumentale melancolice și versuri deprimante care se îmbină perfect într-o atmosferă încărcată de emoții negative. Youth, cea mai recentă creație a celor de la Citizen este genul de album pe care să-l asculți după ce ai luat un cocktail de calmante și aștepți somnul etern (wow). Ok, poate că am exagerat, însă Youth este cu siguranță un album pentru zile negre, pentru momente în care te simți plin de furie, tristețe, frustrare.

Roam the Room, Figure you out și The Summer sunt piesele care deschid albumul și sunt cele mai antrenante melodii de pe Youth. Cu toate acestea, versurile rămân foarte triste: You said you'd stay, and you promised/ I finally see you out/ Why'd you wait for the summer to chew and spit me out? (The Summer)
Deprimarea începe odată cu The Sleep (You spent so many days alone, so I'll kill myself to make things fair), continuă cu How does it feel (preferata mea) și atinge nivelul maxim cu The night I drove alone ( And I should’ve crashed the car when I was all alone/ Escape from all I know).
Speaking with a ghost este o piesă melancolică și precede Your head got misplaced, o melodie în stilul pop-punk, probabil cea mai fericită de pe acest album. Cu Sick and Impatient, trupa ajunge în stilul grunge, iar Drawn out, melodia finală are o parte instrumentală care amintește de post-hardcore.

Per ansamblu, Youth mi se pare un album foarte reușit, How does it feel, The Night I drove alone și The Summer, fiind în opinia mea piesele de rezistență. Trupa reușește să îmbine mai multe genuri muzicale, păstrând o tonalitate tristă.
Ascultă, deci, albumul și spune-mi ce crezi!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu