luni, 11 noiembrie 2013

Despre copii și părinți

sursa: www.tin-god.com
Eram zilele trecute într-un mijloc de transport în comun și l-am auzit pe un tip care țipa prin telefon la băiatul/fata lui: ’’dacă vin acasă și nu știi tabla înmulțirii, ai terminat-o cu mine! Ai dat de dracu’ dacă n-o știi ca pe apă!’’. Ok, înțeleg că tabla înmulțirii e destul de importantă, dar crezi că amenințările tale o vor face mai ușoară și mai prietenoasă pentru copilul tău?!

Când vine vorba de progeniturile lor, părinții sunt total lipsiți de obiectivitate. În viziunea lor, copilul lor e cea mai inteligentă, cea mai frumoasă și cea mai talentată ființă de pe Terra. De aceea, ei nu pot să înțeleagă de ce colegii de clasă au note mai mari decât el/ea, de ce a luat 4 la matematică, de ce nu are o iubită/un iubit ca toată lumea, de ce s-a lăsat după un an de facultatea la care l-au pus să meargă, de ce nu a ieșit de pe băncile facultății cu un salariu de 800-1000 de euro. Și atunci devin dezamăgiți și își pierd răbdarea. Și atunci încep cu tot felul de amenințări, constrângeri, cuvinte dure aruncate fără prea multă gândire, în speranța că-i vor băga copilului mințile în cap. Și o dau în bară.

Dragă părinte, este normal să ai așteptări de la copilul tău și să dorești să răzbuni nerealizările tale prin el. Trebuie să înțelegi, însă, niște lucruri. Întotdeauna vor fi alții mai inteligenți decât copilul tău, nu toți se nasc genii ale matematicii sau literaturii și nu toți excelează la învățat, mereu se vor găsi alții mai frumoși, mai bogați, mai talentați, mai piloși care să-i ia fața în anumite privințe. Și lucrurile astea îl afectează. Și ultimul lucru de care are nevoie este să vadă cât de nemulțumit și dezamăgit ești și tu de el.
Indiferent de vârstă, nimănui nu-i place să primească ultimatumuri. ’’ Trebuie să faci X, altfel ai terminat-o cu mine’’, nu e deloc cel mai bun mod de a-ți încuraja copilul să facă un lucru. Desigur, de frica ta probabil că se va strădui din greu și va învăța tabla înmulțirii. Apoi, va urî matematica pentru tot restul vieții, asociind-o cu un moment nefericit. Și mai apoi, te va percepe ca pe o ființă amenințătoare care încearcă să-i submineze libertatea și să-l oblige să facă lucruri care nu-i plac.

Dragă părinte, de cele mai multe ori, imaginea pe care ți-ai făcut-o despre odrasla ta nu va corespunde cu realitatea. Fii mai răbdător, nu da ultimatumuri, nu folosi expresii precum ‚’’nu o să faci nimic cu viața ta, ești prost/proastă, m-ai dezamăgit’’. Caută să vorbești cu el/ea despre alte lucruri în afară de școală și descoperă la ce se pricepe, care îi sunt aspirațiile și dorințele. Altfel, relația ta cu copilul tău se va defecta iremediabil. Și pe măsură ce timpul va trece, se va distanța din ce în ce mai mult de tine, și te va vedea drept persoana în care nu își dorește să se transforme.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu